Sosyal Medya Yasası Yeni Düzenlemeler
İnsanların içerik oluşturabileceği, paylaşabileceği ve içerik hakkında yorum yapabileceği çevrimiçi platformlara ilgi arttı. Twitter, YouTube, Facebook, bloglar ve forumlar gibi platformlarda kişiler tarafından paylaşılan içerikler, hem sizin hem de başkalarının gizlilik haklarını etkileyebilir. Örneğin sosyal medya platformlarında paylaşım. Daha sonra insanlara onarılamaz zararlar verebilir ve kamu düzenini bozarak insanları suç işlemeye teşvik edebilir. Sosyal ağlarla ilgili düzenlemeler, sosyal ağlar aracılığıyla işlenen suçları veya sosyal ağlarda hak ihlallerini önlemek için yeterli değildi.
Bu yetersizlik; teknik imkansızlıklar, internetin sınır ötesi doğası, yasal normların ulusal sınırlarla sınırlı olmasına rağmen, yasa dışı ihlallerin gerçekleştiği sosyal medya platformları, ihlalleri ortadan kaldırma konusundaki isteksizlik, ticari çıkarlar ve mevcut düzenlemeler dikkate alındığında, internetteki hızlı gelişmeler Bilgi Teknolojisi Birliği’ne üye ülkelerde ve ülkemizde hukuka aykırılıkların ortadan kaldırılmasına yönelik iyileştirme çalışmaları ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda ülkemizde 5651 sayılı İnternet İletimlerinin Düzenlenmesi ve Bu İletimler Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun sosyal medya platformlarının sorumluluklarını artıracak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
Yapılan değişiklikler, sosyal medya sağlayıcılarının temsilcilerinin atanması, uyarı prosedürü ile içerik çıkarılmasının talep edilmesi, Türkiye’deki sunucularda veri tutulması gibi sosyal medya platformlarının yasa dışı içeriklere karşı sorumluluk ve sorumluluklarını belirlemeye yöneliktir. Yeni düzenlemelerin sosyal medya platformlarına etkisi zamanla görülecektir. Medya şirketleri hukuk ihlallerini engellemiyorsa yeni yaptırımlar getirilmeli veya mevcut yaptırımlar sıkılaştırılmalıdır.