Tüketici Hukuku
Ticari hayatın düzenliliği ve müşterinin her alanda korunmasına yönelik olarak uygulanan tüketici hukuku, alışveriş yapan kişilerin haklarının korunması açısından son derece önemlidir. Öncelikle tüketici kavramının ne olduğu ve kimlerin tüketici hukuku kapsamında olduğu ve ilgili dava türleri açısından bilinmesinde fayda vardır.
Tüketici, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanır. Yani ticari kaygı gütmeden kendi ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere alışveriş yapan kişilerdir. Tüketici hukuku, bir mal ya da hizmetin en son tüketimi için satın alınmasında söz konusu alım işini yapan kişinin gerek ayıplı mal ve gerekse diğer tüm alanlar açısından korunmasını içerir. Tüketici, gerçek veya tüzel kişi olsun, kişisel ihtiyaçları için bir mal veya hizmeti kullanan kişidir.
Tüketici Hukukunun Önemi
Tüketicinin korunmasına ilişkin olarak yürürlükte olan tüketicinin korunması kanunu, temel ihtiyaçları karşılama, kendini güvende ve garantide hissetme, mal ve hizmetleri gönüllü olarak seçme, bilgi edinme, tazminat alma, sağlıklı yaşama hakkı çerçevesinde oluşturulmuştur. Tüm bu konuların yerine getirilmesi için tüketici hukuku iyi bilinmeli ve gerekiyorsa her türlü haklar için kurumumuzdan yardım ve destek alınmalıdır.
Cayma Hakkı ve Ayıplı Mal
Tüketicinin satın aldığı her türlü ticari mal ve hizmetler kapsamında, satışa konu olan ürünün satışı amacına uygun hizmet vermesi, fiyatlandırma politikası, kredi seçenekleri gibi pek çok konu söz konusu tüketicinin hakları dahilindedir. Taksitli satış sözleşmeleri, tüketici kredisi anlaşmaları, finansmanı sözleşmeleri, mesafeli sözleşmeler ve günümüzde çok yaygın olarak kullanılan internet alışverişlerinin her türlü iş ve işlemleri için geçerlidir.
Bu konularda zarar gördüğünü düşünen her tüketicinin hakları ve tüketici hukuku için Jura Avukatlık & Danışmanlık, uzman kadrosundan doğru hizmetleri alabilirsiniz. Tüketicinin satın aldığı ürünün ayıplı olması durumunda olduğu gibi herhangi bir gerekçe göstermenden de iade hakları mevcuttur.
Tüketici Hakları
Ticari hayatta tüketicilerin hakları kanunlarla garanti altına alınmıştır ancak söz konusu tüketicinin bu haklarını bilmesi ve yerinde kullanması önemlidir. Ticari hayatta en çok karşılaşılan sorunlardan biri de ayıplı mallardır. Satın alınan bir ürünün ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici, satın aldığı ürünü belli şartlar dahilinde iade hakkına sahiptir. Satıcının normal bir esnaf alışverişinde müşteri ile herhangi bir sözleşme yapmamış olması ayıplı malı iade almayacağı anlamına gelmez. Bugün bir marketten aldığınız ürünün bile ayıplı çıkması karşısında iade hakkınız vardır. Her türlü tüketici hukuku ve tüketici hakları için bizden destek alabilir ve mağduriyetinizi giderebilirsiniz.